




PLANNER’S REPORT  

Ref. 954/25 

Cork City Council 

Planning and Integrated 
Development 

Application type Section 5 Declaration 

Description House extension 

Location 17 Baker's Road, Gurranabraher, Cork 

Recommendation Is Development and Is Not Exempted Development.  

In this report ‘the Act’ means the Planning and Development Act 2000 (as amended) and ‘the 
Regulations’ means the Planning and Development Regulations 2001 (as amended), unless otherwise 
indicated. 

 

1. REQUIREMENTS FOR A SECTION 5 DECLARATION 

Section 5(1) of the Planning and Development Act 2000 as amended states,  

 

5.—(1) If any question arises as to what, in any particular case, is or is not development or is or is not 
exempted development within the meaning of this Act, any person may, on payment of the prescribed 
fee, request in writing from the relevant planning authority a declaration on that question, and that 
person shall provide to the planning authority any information necessary to enable the authority to 
make its decision on the matter. 

 

The requirements for making a section 5 declaration are set out in the Act. 

 

2. THE QUESTION BEFORE THE PLANNING AUTHORITY 

As per Q2 of the application form:  

Is the extension at 17 Baker's Road, Gurranabraher to the rear (Extn 1) 11m2 approx which is 
constructed of a block and a flat roof with a single storey, an exempted development? Also (Extn2) 
which consists of a single storey extension, block and a flat roof, (23m2 approx) also an exempted 
development? Both extensions have been in situ for over 40 years. 
 

3. SITE DESCRIPTION  

The S5 application concerns a semi-detached, two-storey dwelling located at 17 Bakers Road, 
Gurranabraher.  The dwelling has been extended to the side and to the rear.  

 

4. PLANNING HISTORY 
No planning history shown on planning enquiry. 
 

5. STATUTORY PROVISIONS  



5.1 The Act 
Section 2(1), 

“works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, 
alteration, repair or renewal and, in relation to a protected structure or proposed protected 
structure, includes any act or operation involving the application or removal of plaster, paint, 
wallpaper, tiles or other material to or from the surfaces of the interior or exterior of a structure. 

 

Section 3(1), 

In this Act, except where the context otherwise requires, “development” means, - 

a) The carrying out of any works in, on, over or under land or the making of any material change 
in the use of any land or structures situated on land, or 

b) Development within the meaning of Part XXI. 
 

Section 4(1)(h) –  

The following shall be exempted developments for the purposes of this Act – development 
consisting of the carrying out of works for the maintenance, improvement or other alteration of 
any structure, being works which affect only the interior of the structure or which do not materially 
affect the external appearance of the structure so as to render the appearance inconsistent with 
the character of the structure or of neighbouring structures; 

 

5.2 The Regulations 
Article 9 (1)(a)  

Development to which article 6 relates shall not be exempted development for the purposes of the Act 
–  

(i)  if the carrying out of such development would... contravene a condition attached to a permission 
under the Act or be inconsistent with any use specified in a permission under the Act, 

(viii) consist of or comprise the extension, alteration, repair or renewal of an unauthorised structure or 
a structure the use of which is an unauthorised use, 

 

SCHEDULE 2, ARTICLE 6, PART 1, Exempted Development — General 
 Column 1  
Description of Development  

Column 2  
Conditions and Limitations  

CLASS 1  
The extension of a house, by the 
construction or erection of an 
extension (including a 
conservatory) to the rear of the 
house or by the conversion for use 
as part of the house of any garage, 
store, shed or other similar 

1. (a) Where the house has not been extended previously, the 
floor area of any such extension shall not exceed 40 
square metres.  

(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or 
semi-detached, the floor area of any extension above 
ground level shall not exceed 12 square metres.  

(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached, the 
floor area of any extension above ground level shall not 
exceed 20 square metres.  



structure attached to the rear or 
to the side of the house 

2. (a) Where the house has been extended previously, the floor 
area of any such extension, taken together with the floor 
area of any previous extension or extensions constructed 
or erected after 1 October 1964, including those for which 
planning permission has been obtained, shall not exceed 
40 square metres.  

(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or 
semi-detached and has been extended previously, the 
floor area of any extension above ground level taken 
together with the floor area of any previous extension           
or extensions above ground level constructed or erected 
after 1 October 1964, including those for which planning 
permission has been obtained, shall not exceed 12 square 
metres.  

(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached and 
has been extended previously, the floor area of any 
extension above ground level, taken together with the 
floor area of any previous extension or extensions above 
ground level constructed or erected after 1 October 1964, 
including those for which planning permission has been 
obtained, shall not exceed 20 square metres.  

3. Any above ground floor extension shall be a distance of not 
less than 2 metres from any party boundary.  

4. (a) Where the rear wall of the house does not include a 
gable, the height of the walls of any such extension shall 
not exceed the height of the rear wall of the house.  

(b) Where the rear wall of the house includes a gable, the 
height of the walls of any such extension shall not exceed 
the height of the side walls of the house.  

(c) The height of the highest part of the roof of any such 
extension shall not exceed, in the case of a flat roofed 
extension, the height of the eaves or parapet, as may be 
appropriate, or, in any other case, shall not exceed the 
height of the highest part of the roof of the dwelling.  

5. The construction or erection of any such extension to the 
rear of the house shall not reduce the area of private open 
space, reserved exclusively for the use of the occupants of 
the house, to the rear of the house to less than 25 square 
metres.  

6. (a) Any window proposed at ground level in any such 
extension shall not be less than 1 metre from the 
boundary it faces.  

(b) Any window proposed above ground level in any such 
extension shall not be less than 11 metres from the 
boundary it faces.  

(c) Where the house is detached and the floor area of the 
extension above ground level exceeds 12 square metres, 
any window proposed at above ground level shall not be 
less than 11 metres from the boundary it faces.  

7. The roof of any extension shall not be used as a balcony or 
roof garden.  



 
6. ASSESSMENT 
This report assesses if the matter in question constitutes development, and if so falls, if it falls within 
the scope of exempted development.  
It does not determine the acceptability of the proposal at this location in respect to the proper 
planning and sustainable development of the area. 
 
6.1 Development 
Is the matter at hand is ‘development’. 
 
‘Development’ as defined in the Act (3)(1) comprises two possible chief components: ‘the carrying out 
of any works on, in, over or under land’, or ‘the making of any material change in the use of any 
structures or other land’. In order to ascertain whether or not the subject use is considered to be 
development as so defined, consideration must first be given to whether any works on, in, over or 
under land have or will be carried out, and secondly to whether any material change in the use of any 
structures or other land have or will take place. 
 
‘Works’ is defined in section 2(1) of the Act as ‘the carrying out of any works on, in, over, or under land’   
including ‘any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, repair or 
renewal, and in relation to a protected structure or proposed protected structure, includes any act or 
operation involving the application or removal of plaster, paint wallpaper, tiles or other material to or 
from the surfaces of the interior or exterior of a structure. ’.  
 
The construction of a rear and side extension constitutes development. 
 
6.2 Exempted development 
Is the development exempted development.  The question to be answered is:  
 

1) Is the extension which consists of a single storey extension, block and a flat roof, (23m2 
approx) to the side of the dwelling exempted development?  

2) Is the extension to the rear (Extn 1) 11m2 approx which is constructed of a block and a flat 
roof with a single storey, an exempted development? 

 
It is stated that both extensions have been in situ for over 40 years. 

 
 
1) Is the construction of a side extension to the existing house exempted development? 
 

CLASS 1  
The extension of a house, by the construction or 
erection of an extension (including a 
conservatory) to the rear of the house or by the 
conversion for use as part of the house of any 
garage, store, shed or other similar structure 
attached to the rear or to the side of the house 

The extension is to the side of the house and is 
therefore not exempted development. 
 

 
 
The inclusion of a second front door in the front elevation is development consisting of the carrying 
out of works for the alteration of structure, being works which materially affect the external 
appearance of the structure so as to render the appearance inconsistent with the character of the 
structure or of neighbouring structures. 



 
The above works are therefore development, but is not exempted development.  
 
2) Is the construction of a rear extension to the existing house exempted development? 
 

CLASS 1  
The extension of a house, by the construction or 
erection of an extension (including a 
conservatory) to the rear of the house or by the 
conversion for use as part of the house of any 
garage, store, shed or other similar structure 
attached to the rear or to the side of the house 

The extension is to the rear of the house. 
Item addressed. 

1. (a) Where the house has not been extended 
previously, the floor area of any such 
extension shall not exceed 40 square 
metres.  

(b) Subject to paragraph (a), where the house is 
terraced or semi-detached, the floor area of 
any extension above ground level shall not 
exceed 12 square metres.  

(c) Subject to paragraph (a), where the house is 
detached, the floor area of any extension above 
ground level shall not exceed 20 square metres. 

House is semi-detached. The rear extension is 
single storey.  
No floor plans have been submitted. 
However, the site plan submitted appears to 
show that the floor areas of both extensions 
combined do not exceed 40 square metres. 
Item addressed.  

2. Where the house has been extended 
previously, the floor area of any such 
extension, taken together with the floor 
area of any previous extension or 
extensions constructed or erected after 1 
October 1964, including those for which 
planning permission has been obtained, 
shall not exceed 40 square metres.  

(b) Subject to paragraph (a), where the house is 
terraced or semi-detached and has been 
extended previously, the floor area of any 
extension above ground level taken 
together with the floor area of any previous 
extension           or extensions above ground 
level constructed or erected after 1 October 
1964, including those for which planning 
permission has been obtained, shall not 
exceed 12 square metres.  

(c) Subject to paragraph (a), where the house is 
detached and has been extended previously, the 
floor area of any extension above ground level, 
taken together with the floor area of any 
previous extension or extensions above ground 
level constructed or erected after 1 October 
1964, including those for which planning 
permission has been obtained, shall not exceed 
20 square metres. 

House is semi-detached. The rear extension is 
single storey. The date of construction is 
unclear. 
No floor plans have been submitted. 
However, the site plan submitted appears to 
show that the floor areas of both extensions 
combined do not exceed 40 square metres. 
Item addressed.  



3. Any above ground floor extension shall be a 
distance of not less than 2 metres from any party 
boundary. 

N/A – Rear extension is single storey. 

4. (a) Where the rear wall of the house does not 
include a gable, the height of the walls of 
any such extension shall not exceed the 
height of the rear wall of the house.  

(b) Where the rear wall of the house includes a 
gable, the height of the walls of any such 
extension shall not exceed the height of the 
side walls of the house.  

(c) The height of the highest part of the roof of 
any such extension shall not exceed, in the case 
of a flat roofed extension, the height of the 
eaves or parapet, as may be appropriate, or, in 
any other case, shall not exceed the height of the 
highest part of the roof of the dwelling.  

No drawings of the elevation have been 
submitted.  
However, initial inspection would show that 
the walls of the extension do not exceed the 
height of the rear wall of the house. 
Item addressed. 

The construction or erection of any such 
extension to the rear of the house shall not 
reduce the area of private open space, reserved 
exclusively for the use of the occupants of the 
house, to the rear of the house to less than 25 
square metres. 

The site plan submitted does not include 
dimensions but having used the site plan to 
measure the private amenity space to the rear 
of the rear building line, it appears to be less 
than 25 sq m. 
Not addressed.  

The roof of any extension shall not be used as a 
balcony or roof garden. 

n/a 

6. (a) Any window proposed at ground level in 
any such extension shall not be less than 1 
metre from the boundary it faces.  

(b) Any window proposed above ground level in 
any such extension shall not be less than 11 
metres from the boundary it faces.  

(c) Where the house is detached and the floor 
area of the extension above ground level 
exceeds 12 square metres, any window 
proposed at above ground level shall not be less 
than 11 metres from the boundary it faces. 

No drawings of the elevation/floor plan have 
been submitted so this cannot be determined.  
Not addressed. 

 .  
 
 
7. ENVIRONMENTAL ASSESSMENT 
7.1 Screening for Environmental Impact Assessment 
Having regard to the contents of Article 103 (as amended by Article 14 of the Planning and 
Development (Amendment) (No 3) Regulations 2011) and Schedule 7 of the Planning and 
Development Regulations 2001 (as amended) it is considered that the proposed development by 
reason of its nature, scale and location would not be likely to have significant effects on the 
environment. Accordingly it is considered that an environmental impact statement is not required to 
be submitted. 
 
7.2 Screening for Appropriate Assessment 
Section 177U (9) of the Act requires planning authorities to screen applications for a section 5 
declaration for appropriate assessment. The provisions of the Habitats Directive, the Appropriate 



Assessment Guidelines for Planning Authorities 2009 (revised 2010) and the Act are noted. The 
relevant European sites are the Cork Harbour SPA (site code 004030) and the Great Island Channel 
cSAC (site code 001058). Having regard to the location of the proposed development site relative to 
these European sites and related watercourses and to the nature and scale of the proposed 
development it is considered that the proposed development would not affect the integrity of the 
European sites referred to above. Accordingly it is considered that appropriate assessment is not 
required. 
 
8. RECOMMENDATION 
 
In view of the above and having regard to — 

• Sections 2, 3 and 4 of the Planning and Development Act 2000 (as amended), and 

• Articles 6, and 9 of the Planning and Development Regulations 2001 (as amended), 

• SCHEDULE 2, ARTICLE 6, PART 1, of the Planning and Development Regulations 2001 (as 
amended), 

 
It is considered that proposed construction of a single storey rear and side extension at 17 Bakers 
Road, Cork City  Is Development and is Not Exempted Development. 
 
 
MDelaney 
Exec Planner 
23/06/2025 
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