Combhairle Cathrach Chorcai
Cork City Council

Halla na Cathrach, Corcaigh - City Hall, Cork - T12 T997

Fabio Carollo and Aoife McCarthy,

09/04/2025

RE: Section S Request.
R933/25: 232 Pearse Road, Ballyphehane

A Chara,

With reference to your request for a Section 5 Declaration at the above-named property,
received on the 26™ of March 2025, 1 wish to advise as follows.

The Planning Authority has been tasked with determining whether raising the current
property boundary wall height from 1.5m to 2m is development and potentially exempted
development.

The first issue for consideration is whether or not the matter at hand is ‘development’.

a) ‘Development’ as defined in the Act (3)(1) comprises two possible chief components:
‘the carrying out of any works on, in, over or under land’, or ‘the making of any
material change in the use of any structures or other land’. In order to ascertain
whether or not the subject use is considered to be development as so defined,
consideration must first be given to whether any works on, in, over or under land have
or will be carried out, and secondly to whether any material change in the use of any
structures or other land have or will take place.

The query relates to increasing the height of the wall from 1.5m to 2 which involves

physical construction of additional blocks on top of the existing structure. This can
therefore be defined as works and development.
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Combhairle Cathrach Chorcai
Cork City Council

Halla na Cathrach, Corcaigh - City Hall, Cork - T12 T997

The second issue for consideration is whether or not the matter at hand constitutes ‘exempted
development’.

b) The existing boundary wall is covered by the grant of permission received under TP
TP22/41589. This specifically sought permission for the removal of hedging and
fencing and the construction of a 1.5m block wall. As the block wall is covered by a
condition and the proposed works would contravene same, the carrying out of the
development of raising the block wall to 2m would therefore not be exempted
development.

In view of the above and having regard to:

e Sections 2, 3 and 4 of the Planning and Development Act 2000 (as amended), and
e Article 9 and of the Planning and Development Regulations 2001 (as amended),

It is considered that “raising the current property boundary wall height from 1.5m to 2m™ IS
DEVELOPMENT and is NOT EXEMPTED DEVELOPMENT.

Is mise le meas,

\QV\?\M«

Anthony Ange Pm
Assistant Staff Officer

Planning & Integrated Development
Cork City Council
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PLANNER’S REPORT

Ref. R933/25

Application type

Section 5 Declaration

Description Is raising the current property boundary wall height from 1.5m to 2m
development and if not is it exempted development?

Location 232 Pearse Road, Ballyphehane

Applicant Fabio Carollo and Aoife McCarthy.

Date 25/07/2025

Recommendation

Is Development and is NOT Exempted Development

In this report ‘the Act’ means the Planning and Development Act 2000 (as amended) and ‘the
Regulations’ means the Planning and Development Regulations 2001 (as amended), unless
otherwise indicated.

1. Requirements for a Section 5 Declaration
Section 5(1) of the Planning and Development Act 2000 as amended states,

5.—(1) If any question arises as to what, in any particular case, is or is not developmentoris or is
not exempted development within the meaning of this Act, any person may, on payment of the
prescribed fee, request in writing from the relevant planning authority a declaration on that
question, and that person shall provide to the planning authority any information necessary to
enable the authority to make its decision on the matter.

The requirements for making a section 5 declaration are set out in the Act.

2. The Question before the Planning Authority
In framing the question to the planning authority, the applicant states in Q3 of the application
form:

Is raising the current property boundary wall height from 1.5m to 2m development and if not is it
exempted development?

3. Site Description

The application site is an existing 2-storey semi-detached corner unit which received permission
for an extension to the side under TP22/41589. The Section 5 application concerns the raising of
the existing property boundary wall height from 1.5m to 2m.

4. Recent Relevant Planning History

TP22/41589: Permission granted for the following:

(A) Retention of parking area at front of dwelling house,

(B) Permission for alterations and extensions to dwelling house including two - storey and single
- storey extensions to side, to increase width of parking area at front to accommodate 2 no.
vehicles and bin storage area,

(C) To remove existing railing/hedge boundary to front and side and construct 1.5m high concrete
block wall at: 232 Pearse Road, Ballyphehane.




Planning Permission issued by Cork
City Council - Ref.: 22/41589

Second Schedule

No.

Condition

The development shall be carried out
in accordance with the plans and
particulars submitted to the planning
authority on 28/11/2022, and by
further information request an
03/04/2023, and by further
clarification request on 31/05/2023,

To define the scope of the
permission, and to enable the
planning authority to check the
proposed development when
completed, in the interests of proper
planning and sustainable
development.

except where otherwise altered or
amended by conditions contained in
this Schedule.

|

5. Legislative Provisions

5.1 The Act

Section 2(1),
“works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension,
alteration, repair or renewal and, in relation to a protected structure or proposed protected
structure, includes any act or operation involving the application or removal of plaster, paint,
wallpaper, tiles or other material to or from the surfaces of the interior or exterior of a
structure.

Section 3(1),
In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the carrying
out of any works on, in, over or under land or ‘the making of any material change in the use of
any structures or other land’

Section 4(1)(h),
The following shall be exempted developments for the purposes of this Act-development
consisting of the carrying out of works for the maintenance, improvement or other alteration
of any structure, being works which affect only the interior of the structure or which do not



materially affect the external appearance of the structure so as to render the appearance
inconsistent with the character of the structure or of neighbouring structures;

Section 4(2),
Section 4(2) provides that the Minister may, by regulations, provide for any class of
development to be exempted development. The principal regulations made under this
provision are the Planning and Development Regulations 20071-2013.

Section 5(1),
(See section 1 of this report)

Section 177U (9) (screening for appropriate assessment)
In deciding upon a declaration or a referral under section 5 of this Act a planning authority or
the Board, as the case may be, shall where appropriate, conduct a screening for appropriate
assessmentin accordance with the provisions of this section.

5.2 The Regulations

Article 6 (1)
Subject to article 9, development of a class specified in column 1 of Part 1 of Schedule 2
shall be exempted developmentforthe purposes of the Act, provided that such development
complies with the conditions and limitations specified in column 2 of the said Part 1 opposite
the mention of that class in the said column 1.

(Article 6) SCHEDULE 2, PART 1: Exempted Development General

Column 1 Column 2 Conditions and Limitations

CLASS 5 1. The height of any such structure shall not
The construction, erection or alteration, | exceed 2 metres or, in the case of a wall or
within or bounding the curtilage of a house, of | fence within or bounding any garden or other
a gate, gateway, railing or wooden fence or a | space in front of a house, 1.2 metres.

wall of brick, stone, blocks with decorative
finish, other concrete blocks or mass | 2. Every wall other than a dry or natural stone
concrete. wall bounding any garden or other space shall
be capped and the face of any wall of
concrete or concrete block (other than blocks
with decorative finish) which will be visible
from any road, path or public area, including
public open space, shall be rendered or
plastered.

3. No such structure shall be a metal palisade
or other security fence.

Article 9 (1)

Development to which article 6 relates shall not be exempted development for the purposes

ofthe Act -

(a) (i) if the carrying out of such development would... contravene a condition attached to a
permission under the Act or be inconsistent with any use specified in a permission under
the Act,

(a) (viii) consist of or comprise the extension, alteration, repair or renewal of an unauthorised
structure or a structure the use of which is an unauthorised use,



6. ASSESSMENT

It should be stated at the outset that the purpose of this report is not to determine the
acceptability or otherwise of the proposal at this location in respect to the proper planning and
sustainable development of the area, but rather whether or not the matter in question constitutes
development, and if so, falls within the scope of exempted development.

6.1 Development
The first issue for consideration is whether or not the matter at hand is ‘development’.

‘Development’ as defined in the Act (3)(1) comprises two possible chief components: ‘the
carrying out of any works on, in, over or under land’, or ‘the making of any material change in the
use of any structures or other land’. In order to ascertain whether or not the subject use is
considered to be development as so defined, consideration must first be given to whether any
works on, in, over or under land have or will be carried out, and secondly to whether any material
change in the use of any structures or other land have or will take place.

‘Works’is defined in section 2(1) of the Act as ‘the carrying out of any works on, in, over, or under
land’ including ‘any act or operation of construction, excavation, demolition, extension,
alteration, repair or renewal, and in relation to a protected structure or proposed protected
structure, includes any act or operation involving the application or removal of plaster, paint
wallpaper, tiles or other material to or from the surfaces of the interior or exterior of a structure.’.

TP22/41589 granted permission for an extension to the existing dwelling and included the
removal of the existing boundary hedge and granting permission for a 1.5m boundary wall as
sought by the applicant. (Details above).

The query relates to increasing the height of the wall from 1.5m to 2 which involves physical
construction of additional blocks on top of the existing structure. This can therefore be defined
as works and development.

6.2 Exempted development
The question presented to the Planning Authority is:

Is raising the current property boundary wall height from 1.5m to 2m development and if not is it
exempted development?

The existing boundary wall is covered by the grant of permission received under TP TP22/41589.
This specifically sought permission for the removal of hedging and fencing and the construction
of a 1.5m block wall.



Plans and particulars were submitted relating to same and these have been detailed above.
Permission was granted on the 27/06/2023. Condition No. 1 states:

No. Condition Reason
The development shall be carried out | To define the scope of the
in accordance with the plans and permission, and to enable the
particulars submitted to the planning | planning authority to check the
authority on 28/11/2022, and by proposed development when
further information request on completed, in the interests of proper
03/04/2023, and by further planning and sustainable

clarification request on 31/05/2023, development.
except where otherwise altered or
amended by conditions contained in
this Schedule.

The existing development is covered by a condition of a grant of permission. Therefore,
development to which article 6 relates shall not be exempted development for the purposes of
the Act. As the block wall is covered by a condition and the proposed works would contravene
same, the carrying out of the development of raising the block wall to 2m would therefore not be
exempted development.

Note: (It is also of note that had exemptions been applicable in this case, the exemptions would have
limited the height of the wall in the front of the house to 1.2m and not to the height of 2m as per the question
received.)

7. ENVIRONMENTAL ASSESSMENT

7.1 Screening for Environmental Impact Assessment

Having regard to the contents of Article 103 (as amended by Article 14 of the Planning and
Development (Amendment) (No 3) Regulations 2011) and Schedule 7 of the Planning and
Development Regulations 2001 (as amended) itis considered that the proposed development by
reason of its nature, scale and location would not be likely to have significant effects on the
environment. Accordingly, it is considered that an environmental impact statement is not
required to be submitted.

7.2 Screening for Appropriate Assessment

Section 177U (9) of the Act requires planning authorities to screen applications for a section 5
declaration for appropriate assessment. The provisions of the Habitats Directive, the Appropriate
Assessment Guidelines for Planning Authorities 2009 (revised 2010) and the Act are noted. The
relevant European sites are the Cork Harbour SPA (site code 004030) and the Great Island
Channel cSAC (site code 001058). Having regard to the location of the proposed development
site relative to these European sites and related watercourses and to the nature and scale of the
proposed development it is considered that the proposed development would not affect the
integrity of the European sites referred to above. Accordingly, it is considered that appropriate
assessment is not required.

8. RECOMMENDATION

The question submitted is as follows: Is raising the current property boundary wall height from
1.5m to 2m development and if not is it exempted development?

In view of the above and having regard to —
e Sections 2, 3 and 4 of the Planning and Development Act 2000 (as amended), and



e Article 9 and of the Planning and Development Regulations 2001 (as amended),

It is considered that “the raising the current property boundary wall height from 1.5m to 2m” is
Development and is NOT Exempted Development.

Mary Doyle Gwen Jordan
Executive Planner Senior Executive Planner




COMHAIRLE CATHRACH CHORCAI

CORK CITY COUNCIL
Community, Culture & Placemaking Directorate, R-Phost/E-Mail planning@corkcity.ie
Cork City Council, City Hall, Anglesea Street, Cork. Fén/Tel: 021-4924029

Lionra/Web: www.corkeity.ie

SECTION 5 DECLARATION APPLICATION FORM

under Section 5 of the Planning & Development Acts 2000 (as amended)

1. NAME OF PERSON MAKING THE REQUEST

FABIO CAROLLO AND ADIFE MCCARTHY

2. POSTAL ADDRESS OF LAND OR STRUCTURE FOR WHICH DECLARATION IS SOUGHT
232 PEARSE ROAD, BALLYPHEHANE, CORK CITY

3. QUESTION/ DECLARATION DETAILS

PLEASE STATE THE SPECIFIC QUESTION FOR WHICH A DECLARATION 1S SOUGHT:
Sample Questign: Is the construction of a shed at No 1 Wall St, Cork development and if so, is it
exempted development?

Note: only works listed and described under this section will be assessed under the section 5
declaration.

Is raising the current property boundary wall height from 1.5 mtto 2.0 mt development,
and if not is it exempted development?

ADDITIONAL DETAILS REGARDING QUESTION/ WORKS/ DEVELOPMENT:
{Use additional sheets if required).

The boundary block wall of our family home located in 232 Pearse Rd,

Ballyphehane was built with a height of 1.5 mt as approved under planning

permission no. 2241589. The boundary runs in front and to the side of the property and confines
with public Pearse Rd.

Due to the vicinity to public roads,
we would like to raise the existing wall height from 1.5t0 2.0 %t tQGQSEI%J)g\,JC% COUNCIL
and safety of our kids. PLANNING & DEVELOPMENT

2 7 MAR 2025

1 of 4 DEVELOPMENT MANAGEMEN~




4. Are you aware of any enforcement proceedings connected to this site?

If so please supply details:

5. Is this a Protected Structure or within the curtilage of a Protected Structure? [_]
If yes, has a Declaration under Section 57 of the Planning & Development Act 2000 been
requested or issued for the property by the Planning Authority? [ ]

6. Was there previous relevant planning application/s on this site? [I

If so please supply details:
PLANNING APPLICATION NO. 2241589

7. APPLICATION DETAILS

Answer the following if applicable. Note: Floor areas are measured from the inside of the external
walls and should be indicated in square meters {sq. M)

(a) Floor area of existing/proposed structure/s

far which planning permission has been
obtained)?

(b} If a domestic extension, have any previous
extensions/structures been erected at this
focation after 1** Octaber, 1964, {including those

Yes D No |:|
If yes, please provide floor areas. (sq
m)

{c} If concerning a change of use of land and / or building(s), please state the following:

Existing/ previous use {please circle)

Proposed/existing use {please circle)

. LEGAL INTEREST

Please tick appropriate box to show applicant’s
legal interest in the land or structure

A. Owner B. Other

Where legal interest is ‘Other’, please state your
interest in the land/structure in question

If you are not the legal owner, please state the
name of the owner if available

8.1/ We confirm that the information contained in the application is true and accurate:

Signature:
13/03/2025

Date:

20f4
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Planning Pack Map

PROPOSED ALTERATIONS AND EXTENSIONS TO SIDE OF
DWELLING HOUSE AT

232, PEARSE ROAD

BALLYPHEHANE

CORK

FOR AOIFE MCGARTHY & FABIO CAROLLO

DATE: SEPT 2022

PATRICK A. GALVIN
PLANNING & DESIGN
UPPER BELMOUNT
INNISHANNON

CO. CORK

" Tel: 021 4775079  Mobile: 086 8230343  email; kogalvin@eircom.net
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