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PLANNER’S REPORT  

Ref. R947/25 

Cork City Council 

Development 
Management 

Strategic Planning and 
Economic Development 

Application type Section 5 Declaration 

Description Is the change of use of the existing ground floors of no. 7 Princess Street, Cork City 
from retail to nail, brow beauty spa development and if so, does it require planning 
permission? 

& 

Is the replacement of the signage on the fascia board and the erection of new 
signage on the front fascia at ground floor level, and the replacement of the existing 
downlights with similar development and if so, does it require planning permission? 

 

Additional Details: See attached report by Hazel McCarthy Planning Consultant. 

 

Location 7 Princess Street, Cork City. 

Applicant Regina V&H Limited. 

Date Received  19/05/2025 

Recommendation Is Development and Is Not Exempted Development 
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In this report ‘the Act’ means the Planning and Development Act 2000 (as amended) and ‘the Regulations’ 
means the Planning and Development Regulations 2001 (as amended), unless otherwise indicated. 

 

1. Requirements for a Section 5 Declaration 

Section 5(1) of the Planning and Development Act 2000 as amended states,  

 

5.—(1) If any question arises as to what, in any particular case, is or is not development or is or is not 
exempted development within the meaning of this Act, any person may, on payment of the prescribed fee, 
request in writing from the relevant planning authority a declaration on that question, and that person 
shall provide to the planning authority any information necessary to enable the authority to make its 
decision on the matter. 

 

The requirements for making a section 5 declaration are set out in the Act. 

2. The Question before the Planning Authority 

In framing the question to the planning authority, the applicant states in Q2 of the application form:   

 “Is the change of use of the existing ground floors of no. 7 Princess Street, Cork City from retail to nail, 
brow beauty spa development and if so, does it require planning permission? 

& 

Is the replacement of the signage on the fascia board and the erection of new signage on the front fascia 
at ground floor level, and the replacement of the existing downlights with similar development and if so, 
does it require planning permission? 

 

Additional Details: See attached report by Hazel McCarthy Planning Consultant. 

3. Site Description  

The property in question is located in an area zoned ZO 5 City Centre and is within the Oliver Plunkett 
Street ACA. The premises is a four-storey building and was formerly Cummins Sports which operated its 
retail offering over the ground and first floors of the premises.  

4. Planning History 

TP 0327510 – Permission refused for the carrying out of alterations to footpath (creation of ramps) at 
entrance.  

TP 0326829 – Permission granted to retain shopfront. 
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5. Legislative Provisions 

5.1 The Act 
Section 2(1), 

“works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, 
repair or renewal and, in relation to a protected structure or proposed protected structure, includes 
any act or operation involving the application or removal of plaster, paint, wallpaper, tiles or other 
material to or from the surfaces of the interior or exterior of a structure. 

 

Section 3(1), 

In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the carrying out of 
any works on, in, over or under land or ‘the making of any material change in the use of any structures 
or other land’ 

 

Section 4(1)(h), 

The following shall be exempted developments for the purposes of this Act-development consisting 
of the carrying out of works for the maintenance, improvement or other alteration of any structure, 
being works which affect only the interior of the structure or which do not materially affect the 
external appearance of the structure so as to render the appearance inconsistent with the character 
of the structure or of neighbouring structures; 

 

Section 4(2), 

Section 4(2) provides that the Minister may, by regulations, provide for any class of development to be 
exempted development. The principal regulations made under this provision are the Planning and 
Development Regulations 2001-2013. 

 

Section 5(1), 

(See section 1 of this report) 

 

Section 177U (9) (screening for appropriate assessment) 

In deciding upon a declaration or a referral under section 5 of this Act a planning authority or the 
Board, as the case may be, shall where appropriate, conduct a screening for appropriate assessment 
in accordance with the provisions of this section. 
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5.2 The Regulations 
Planning and Development Regulations, 2001 (as amended) 

Article 5(1) of Part 2 ‘Exempted Development’ defines ‘shop’ as follows: 

‘Shop’ means a structure used for any or all of the following purposes, where the sale, display or service is 
principally to visiting members of the public –  

(a) for the retail sale of goods,  

(b) as a post office,  

(c) for the sale of tickets or as a travel agency,  

(d) for the sale of sandwiches or other food or of wine for consumption off the premises, where the sale of 
such food or wine is subsidiary to the main retail use, and “wine” is defined as any intoxicating liquor  
which may be sold under a wine retailer's off-licence (within the meaning of the Finance (1909-1910) Act, 
1910), 10 Edw. 7. & 1 Geo. 5, c.8,  

(e) for hairdressing,  

(f) for the display of goods for sale,  

(g) for the hiring out of domestic or personal goods or articles,  

(h) as a launderette or dry cleaners,  

(i) for the reception of goods to be washed, cleaned or repaired, 

but does not include any use associated with the provision of funeral services or as a funeral home, or as 
a hotel, a restaurant or a public house, or for the sale of hot food or intoxicating liquor for consumption off 
the premises except under paragraph (d), or any use to which class 2 or 3 of Part 4 of Schedule 2 applies;’  

 

Class 14 of Part 1 of Schedule 2 outlines the following exempted development: 

 ‘Development consisting of a change of use  

(d) from use to which class 2 of Part 4 of this Schedule applies, to use as a shop.’ 

 

Part 4 of the Second Schedule outlines ‘Classes of Use’  with:  

Class 1 - 

‘Use as a shop’. 

 

CLASS 2 - 

‘Use for the provision of—  

(a) financial services,  

(b) professional services (other than health or medical services),  

(c) any other services (including use as a betting office),  
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where the services are provided principally to visiting members of the public.’  

 

Article 6(1) of the Regulations states as follows:- 

“Subject to article 9, development of a class specified in column 1 of Part 1 of Schedule 2 shall be 
exempted development for the purposes of the Act, provided that such development complies with the 
conditions and limitations specified in column 2 of the said Part 1 opposite the mention of that class in 
the said column 1.” 

 

Article 9(1) of the Regulations sets out circumstances in which development to which Article 6 relates 
shall not be exempted development, (a) if the carrying out of such development would:- 

(i) “Contravene a condition attached to a permission under the Act or be inconsistent with any use 
specified in a permission under the Act”… 

(viii) consist of or comprise the extension, alteration, repair or renewal of an unauthorised structure or a 
structure the use of which is an unauthorised use,  

   
(xii)   further to the provisions of section 82 of the Act, consist of or comprise the carrying out of works to 
the exterior of a structure, where the structure concerned is located within an architectural conservation 
area or an area specified as an architectural conservation area in a development plan for the area or, 
pending the variation of a development plan or the making of a new development plan, in the draft 
variation of the development plan or the draft development plan and the development would materially 
affect the character of the area,  

6. ASSESSMENT 

5.1 Development 

The first issue for consideration is whether or not the matter at hand is ‘development’. 

 

‘Development’ as defined in the Act (3)(1) comprises two possible chief components: ‘the carrying out of 
any works on, in, over or under land’, or ‘the making of any material change in the use of any structures or 
other land’. In order to ascertain whether or not the subject use is considered to be development as so 
defined, consideration must first be given to whether any works on, in, over or under land have or will be 
carried out, and secondly to whether any material change in the use of any structures or other land have 
or will take place. 

 

‘Works’ is defined in section 2(1) of the Act as ‘the carrying out of any works on, in, over, or under land’   
including ‘any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, repair or 
renewal, and in relation to a protected structure or proposed protected structure, includes any act or 
operation involving the application or removal of plaster, paint wallpaper, tiles or other material to or from 
the surfaces of the interior or exterior of a structure. ’.  
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I consider that the proposed element constitutes development as it comprises works to the external and 
internal areas of the premises.  

 

5.2 Exempted development 

The next issue for consideration is to determine whether the development constitutes exempted 
development.  

The question before the planning authority consists of two distinct elements regarding a change of use 
and replacement signage. The questions will be considered separately as follows.  

Q - Is the change of use of the existing ground floors of no. 7 Princess Street, Cork City from retail to nail, 
brow beauty spa development and if so, does it require planning permission. 

 

The application planning report recognises that the proposed use ‘is not explicitly listed as exempted 
development under the current regulations’ but argues that ‘the operational characteristics are 
comparable to those of a hairdresser or similar establishment. The business provides nail and brow 
treatments and head massages. It does not provide any injectable or fillers is this not a clinic’. 

I am of the view that the proposed use is categorised under Class 2 of Part 4 of Schedule 2 of the 
Regulations rather than Class 1 - use as a shop. See below extract from the An Bord Pleanála Inspector’s 
report on file PL83.238365. 

‘The subject development relates to a change of use from medical centre to beauty salon and in 
accordance with Schedule 2, Part 4 of the Planning and Development Regulations, 2001, the proposed 
change of use would represent a change from a use Class 8 to use Class 2.’  

 

Having consideration for the above the proposed change of use from shop to nail, brow beauty spa use is 
considered to be material in nature and therefore Is Development and is Not Exempted Development.  

  

 

Q - Is the replacement of the signage on the fascia board and the erection of new signage on the front 
fascia at ground floor level, and the replacement of the existing downlights with similar development and 
if so, does it require planning permission? 

 

The supplementary details outlined in the application planning report considers the replacement signage 
exempted development under ‘advertisements relating to business’ but is general rather than specific in 
its justification, in addition to this, limited signage details have been submitted with regard dimensions, 
materials, finishes, fonts etc. Following a review of the Exempted Development – Advertising Regulations 
as prescribed in Part 2 - Planning & Development Regulations 2001 as amended, and having 
consideration for Article 9(1) (xii) and the location of the proposed development within a designated 
Architectural Conservation Area, it is considered that the proposed signage would not be exempted under 
the said category of exempted advertising. Further to this, planning reference 0326829  of the associated 
permission on site, condition number 2 (a) & (c) states as follows, condition 2(a), ‘Signs shall be restricted 
to single fascia signs with good quality sign writing of an acceptable finish and without back lighting’, and 
condition 2(c), ‘No external roller shutters, awnings, canopies, projecting signs or other signs shall be 
erected on the premises except with the prior grant of planning permission’. It is noted there is an existing 
roller shutter serving the premises (as outlined above) that does not appear to have the benefit of panning 
permission and condition 2(c) of said permission is explicit that no signs shall be erected on the premises 
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except with the prior grant of planning permission. Having consideration for the above and Article 9(1)(i) & 
9(1)(xii) 9(1) (viii) of the regulations, the proposed signage therefore Is Development and is Not Exempted 
Development.  

Note - Unauthorised development would preclude an exemption declaration being issued for both 
questions. Had it been the case that roller shutter was the only matter outstanding a request for further 
information would be sought to afford the applicant the opportunity to demonstrate that roller shutter has 
the benefit of planning permission. 

Note - Given that the change of use from a retail unit to nail, brow beauty spa is not exempted 
development, by virtue of its intrinsic connection to same, the proposed signage would be considered 
Development and Not Exempted Development.  

7. ENVIRONMENTAL ASSESSMENT 

7.1 Screening for Environmental Impact Assessment 
Having regard to the contents of Article 103 (as amended by Article 14 of the Planning and Development 
(Amendment) (No 3) Regulations 2011) and Schedule 7 of the Planning and Development Regulations 
2001 (as amended) it is considered that the proposed development by reason of its nature, scale and 
location would not be likely to have significant effects on the environment. Accordingly it is considered 
that an environmental impact statement is not required to be submitted. 

 

7.2 Screening for Appropriate Assessment 
Section 177U (9) of the Act requires planning authorities to screen applications for a section 5 declaration 
for appropriate assessment. The provisions of the Habitats Directive, the Appropriate Assessment 
Guidelines for Planning Authorities 2009 (revised 2010) and the Act are noted. The relevant European sites 
are the Cork Harbour SPA (site code 004030) and the Great Island Channel cSAC (site code 001058). 
Having regard to the location of the proposed development site relative to these European sites and 
related watercourses and to the nature and scale of the proposed development it is considered that the 
proposed development would not affect the integrity of the European sites referred to above. Accordingly 
it is considered that appropriate assessment is not required. 

 

8. Conclusion 
The question has been asked:  

Is the change of use of the existing ground floors of no. 7 Princess Street, Cork City from retail to nail, brow 
beauty spa development and if so, does it require planning permission? 

& 

Is the replacement of the signage on the fascia board and the erection of new signage on the front fascia 
at ground floor level, and the replacement of the existing downlights with similar development and if so, 
does it require planning permission? 

The planning authority has concluded that: 

The change of use from retail to nail, brow beauty spa does not constitute use as a ‘shop’ as defined in 
Article 5(1) of the of the Planning and Development Regulations 2001, as amended, because in 
accordance with Schedule 2, Part 4 of the Planning and Development Regulations, 2001, the proposed 
change of use would represent a change from a use Class 1 to use Class 2.   
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The proposed signage cannot be considered exempted development under Advertising Regulations as 
prescribed in Part 2 - Planning & Development Regulations 2001 as amended, given its location within an 
Architectural Conservation Area and having consideration for Article 9(1) (xii).  

Planning reference 0326829 of the associated permission on site, condition number 2 (a) & (c) restrict 
signage being erected without the prior grant of planning permission. In this regard consideration is given 
to Article 9(1) (i) of the regulations. 

The existing roller shutter serving the site does not appear to have the benefit of planning permission. In 
this regard consideration is given Article 9(1) (viii) of the regulations. 

9. RECOMMENDATION 

In view of the above and having regard to — 

• The planning history of the site, 
• Sections 3 of the Planning and Development Act 2000 (as amended), and 
• Articles 9 and 10 of the Planning and Development Regulations 2001 (as amended), 

• Schedule 2 Parts 2 and 4 of the Planning and Development Regulations 2001 (as amended), 

It is considered that the proposed change of use from the existing ground floors of no. 7 Princess Street, 
Cork City from retail to nail, brow beauty spa Is Development and is Not Exempted Development. 

& 

It is considered that the replacement of the signage on the fascia board and the erection of new signage 
on the front fascia at ground floor level, and the replacement of the existing downlights with similar 
development Is Development and is Not Exempted Development. 

 

 

 

______________________ 

Alan Swanwick  

Assistant Planner 

19/05/2025 

 

 

 

 

________________________ 

Mary Doyle  

Acting Senior Executive Planner 

19/05/2025 
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