


 

PLANNER’S REPORT  
Ref. R956/25 

Cork City Council 
Development 
Management 
Strategic Planning and 
Economic Development 

Application type Section 5 Declaration 
 

Description Is a <10  square metre extension to the rear of our house exempted development?  
 

Location 36 Limetrees Road East, Maryborough Estate, Douglas, Cork T12 PT6H  
 

Applicant Alan and Jill Mansfield 
 

Date 14/08/2025 
 

Recommendation IS DEVELOPMENT and IS EXEMPTED DEVELOPMENT. 
 

 



 
In this report ‘the Act’ means the Planning and Development Act 2000 (as amended) and ‘the 
Regulations’ means the Planning and Development Regulations 2001 (as amended), unless otherwise 
indicated. 
 
1. Requirements for a Section 5 Declaration 
Section 5(1) of the Planning and Development Act 2000 as amended states,  
 
5.—(1) If any question arises as to what, in any particular case, is or is not development or is or is not 
exempted development within the meaning of this Act, any person may, on payment of the prescribed 
fee, request in writing from the relevant planning authority a declaration on that question, and that 
person shall provide to the planning authority any information necessary to enable the authority to 
make its decision on the matter. 
 
The requirements for making a section 5 declaration are set out in the Act. 
 
2. The Question before the Planning Authority 
In response to Q2 on the application form, the applicant frames the following question: 
  
“Is a <10 square metre extension to the rear of our house exempted development?” 
 
In my opinion, and having reviewed the proposed drawings, it is considered that the question before 
the planning authority is clear.  
 
3. Site Description  
The property in question is a two-storey semidetached house located within an estate of similar 
houses.  The house benefits from an existing addition at rear ground floor level of 7.8 square metres.  
 
4. Planning History 
None  
 
5. Legislative Provisions 
5.1 The Act 
Section 2(1), 

“works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, 
alteration, repair or renewal and, in relation to a protected structure or proposed protected 
structure, includes any act or operation involving the application or removal of plaster, paint, 
wallpaper, tiles or other material to or from the surfaces of the interior or exterior of a structure. 
 

Section 3(1), 
In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the carrying out 
of any works on, in, over or under land or ‘the making of any material change in the use of any 
structures or other land’ 
 

Section 4(2), 
Section 4(2) provides that the Minister may, by regulations, provide for any class of development 
to be exempted development. The principal regulations made under this provision are the Planning 
and Development Regulations 2001-2013. 
 

Section 5(1), 
(See section 1 of this report) 



 
Section 177U (9) (screening for appropriate assessment) 

In deciding upon a declaration or a referral under section 5 of this Act a planning authority or the 
Board, as the case may be, shall where appropriate, conduct a screening for appropriate 
assessment in accordance with the provisions of this section. 

 
5.2 The Regulations 
Article 6 (1) 
Subject to article 9, development of a class specified in column 1 of Part 1 of Schedule 2 shall be 
exempted development for the purposes of the Act, provided that such development complies with 
the conditions and limitations specified in column 2 of the said Part 1 opposite the mention of that 
class in the said column 1.  
  
SCHEDULE 2, ARTICLE 6, PART 1, Exempted Development — General 

 Column 1  
Description of Development  

Column 2  
Conditions and Limitations  

Development within the curtilage 
of a house  
CLASS 1  
The extension of a house, by the 
construction or erection of an 
extension (including a 
conservatory) to the rear of the 
house or by the conversion for use 
as part of the house of any garage, 
store, shed or other similar 
structure attached to the rear or 
to the side of the house. 

1. (a) Where the house has not been extended previously, the 
floor area of any such extension shall not exceed 40 
square metres.  

(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or 
semi-detached, the floor area of any extension above 
ground level shall not exceed 12 square metres.  

(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached, the 
floor area of any extension above ground level shall not 
exceed 20 square metres.  

2. (a) Where the house has been extended previously, the floor 
area of any such extension, taken together with the floor 
area of any previous extension or extensions constructed 
or erected after 1 October 1964, including those for which 
planning permission has been obtained, shall not exceed 
40 square metres.  

(b) Subject to paragraph (a), where the house is terraced or 
semi-detached and has been extended previously, the 
floor area of any extension above ground level taken 
together with the floor area of any previous extension           
or extensions above ground level constructed or erected 
after 1 October 1964, including those for which planning 
permission has been obtained, shall not exceed 12 square 
metres.  

(c) Subject to paragraph (a), where the house is detached and 
has been extended previously, the floor area of any 
extension above ground level, taken together with the 
floor area of any previous extension or extensions above 
ground level constructed or erected after 1 October 1964, 
including those for which planning permission has been 
obtained, shall not exceed 20 square metres.  

3. Any above ground floor extension shall be a distance of not 
less than 2 metres from any party boundary.  

4. (a) Where the rear wall of the house does not include a 
gable, the height of the walls of any such extension shall 
not exceed the height of the rear wall of the house.  



(b) Where the rear wall of the house includes a gable, the 
height of the walls of any such extension shall not exceed 
the height of the side walls of the house.  

(c) The height of the highest part of the roof of any such 
extension shall not exceed, in the case of a flat roofed 
extension, the height of the eaves or parapet, as may be 
appropriate, or, in any other case, shall not exceed the 
height of the highest part of the roof of the dwelling.  

5. The construction or erection of any such extension to the 
rear of the house shall not reduce the area of private open 
space, reserved exclusively for the use of the occupants of 
the house, to the rear of the house to less than 25 square 
metres.  

6. (a) Any window proposed at ground level in any such 
extension shall not be less than 1 metre from the 
boundary it faces.  

(b) Any window proposed above ground level in any such 
extension shall not be less than 11 metres from the 
boundary it faces.  

(c) Where the house is detached and the floor area of the 
extension above ground level exceeds 12 square metres, 
any window proposed at above ground level shall not be 
less than 11 metres from the boundary it faces.  

7. The roof of any extension shall not be used as a balcony or 
roof garden.  

 
6. ASSESSMENT 
6.1 Development 
The first issue for consideration is whether or not the matter at hand is ‘development’. 
 
‘Development’ as defined in the Act (3)(1) comprises two possible chief components: ‘the carrying out 
of any works on, in, over or under land’, or ‘the making of any material change in the use of any 
structures or other land’. In order to ascertain whether or not the subject use is considered to be 
development as so defined, consideration must first be given to whether any works on, in, over or 
under land have or will be carried out, and secondly to whether any material change in the use of any 
structures or other land have or will take place. 
 
‘Works’ is defined in section 2(1) of the Act as ‘the carrying out of any works on, in, over, or under land’   
including ‘any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, repair or 
renewal, and in relation to a protected structure or proposed protected structure, includes any act or 
operation involving the application or removal of plaster, paint wallpaper, tiles or other material to or 
from the surfaces of the interior or exterior of a structure. ’.  
 
It is considered that the erection of a rear extension constitutes the carrying out of works and as such 
it constitutes development.  
 
6.2 Exempted development 
The next issue for consideration is whether or not the matter at hand is exempted development.   
 



The rear extension as constructed may be exempt if it accords with the exemption set out in Class 1 
in Schedule 2 of the Planning and Development Regulations 2001 (as amended).  The following is a 
review of the proposal against the conditions / limitations set out in Class 1.  
 
1. (a) Where the house has not been extended 

previously, the floor area of any such 
extension shall not exceed 40 square metres.  

(b) Subject to paragraph (a), where the house is 
terraced or semi-detached, the floor area of 
any extension above ground level shall not 
exceed 12 square metres.  

(c) Subject to paragraph (a), where the house is 
detached, the floor area of any extension 
above ground level shall not exceed 20 
square metres.  

(a) n/a 
(b) n/a 
(c) n/a   

2. (a) Where the house has been extended 
previously, the floor area of any such 
extension, taken together with the floor area 
of any previous extension or extensions 
constructed or erected after 1 October 1964, 
including those for which planning 
permission has been obtained, shall not 
exceed 40 square metres.  

(b) Subject to paragraph (a), where the house is 
terraced or semi-detached and has been 
extended previously, the floor area of any 
extension above ground level taken together 
with the floor area of any previous extension           
or extensions above ground level constructed 
or erected after 1 October 1964, including 
those for which planning permission has 
been obtained, shall not exceed 12 square 
metres.  

(c) Subject to paragraph (a), where the house is 
detached and has been extended previously, 
the floor area of any extension above ground 
level, taken together with the floor area of 
any previous extension or extensions above 
ground level constructed or erected after 1 
October 1964, including those for which 
planning permission has been obtained, shall 
not exceed 20 square metres.  

(a) The applicant has stated on the form that 
the house was previously extended at ground 
floor by 7.8 square metres. It is noted that this 
7.8 square metres will be incorporated into the 
proposed extension. This combined with the 
proposed extended element results in 
floorspace of less than 40 sq.m. 
(b) n/a  
(c) n/a  

3. Any above ground floor extension shall be a 
distance of not less than 2 metres from any 
party boundary.  

n/a 
 

4. (a) Where the rear wall of the house does not 
include a gable, the height of the walls of any 
such extension shall not exceed the height of 
the rear wall of the house.  

(b) Where the rear wall of the house includes a 
gable, the height of the walls of any such 

(a) The height of the wall does not exceed the 
existing height of the rear wall of the 
dwelling.   

(b) n/a 
(c) The height does not exceed the height of the 

eaves / parapet  



extension shall not exceed the height of the 
side walls of the house.  

(c) The height of the highest part of the roof of any 
such extension shall not exceed, in the case 
of a flat roofed extension, the height of the 
eaves or parapet, as may be appropriate, or, 
in any other case, shall not exceed the height 
of the highest part of the roof of the dwelling.  

5. The construction or erection of any such 
extension to the rear of the house shall not 
reduce the area of private open space, 
reserved exclusively for the use of the 
occupants of the house, to the rear of the 
house to less than 25 square metres.  

A proposed site layout plan has been provided 
and from this it can be seen that no less that 25 
sq.m. private open space would remain to the 
rear of the house.   

6. (a) Any window proposed at ground level in any 
such extension shall not be less than 1 metre 
from the boundary it faces.  

(b) Any window proposed above ground level in 
any such extension shall not be less than 11 
metres from the boundary it faces.  

(c) Where the house is detached and the floor 
area of the extension above ground level 
exceeds 12 square metres, any window 
proposed at above ground level shall not be 
less than 11 metres from the boundary it 
faces.  

The windows to the southern elevation of the 
extension would be in excess of 1m from the 
boundary they face.  

7. The roof of any extension shall not be used as a 
balcony or roof garden.  

The roof of the proposed extension does not 
appear to be used as a balcony or garden.   

 
 
7. ENVIRONMENTAL ASSESSMENT 
7.1 Screening for Environmental Impact Assessment 
Having regard to the contents of Article 103 (as amended by Article 14 of the Planning and 
Development (Amendment) (No 3) Regulations 2011) and Schedule 7 of the Planning and 
Development Regulations 2001 (as amended) it is considered that the development by reason of its 
nature, scale and location would not be likely to have significant effects on the environment. 
Accordingly, it is considered that an environmental impact statement is not required to be submitted. 
 
7.2 Screening for Appropriate Assessment 
Section 177U (9) of the Act requires planning authorities to screen applications for a section 5 
declaration for appropriate assessment. The provisions of the Habitats Directive, the Appropriate 
Assessment Guidelines for Planning Authorities 2009 (revised 2010) and the Act are noted. The 
relevant European sites are the Cork Harbour SPA (site code 004030) and the Great Island Channel 
cSAC (site code 001058). Having regard to the location of the development site relative to these 
European sites and related watercourses and to the nature and scale of the development it is 
considered that the development would not affect the integrity of the European sites referred to 
above. Accordingly, it is considered that appropriate assessment is not required. 
 
8. RECOMMENDATION 
 
Having regard to: 



 
• the particulars received by the Planning Authority on 20/05/2025 
• Sections 2, 3, and 4 of the Planning and Development Act 2000 as amended, and 
• the provision of Schedule 2, Part 1, Class 1 the Planning and Development Regulations, 

2001(as amended) 
 

the planning authority considers that —  
 
the construction of a single storey extension to the rear of 36 Limetrees Road East, Maryborough 
Estate, Douglas, Cork IS DEVELOPMENT and IS EXEMPTED DEVELOPMENT. 
 
 
 
 

  
Gillian Tyrrell  
Assistant Planner 
 
23.06.2025 
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