Comhairle Cathrach Chorcai
Cork City Council

Halla na Cathrach, Corcaigh - City Hall, Cork - T12 T997

Sinead Brooks,

Step One Preschool,
Scoil Barra Naofa Cailini,
Beaumont,
Blackrock,
Cork T12EK77.
. 01/02/2023
RE: Section 5 Declaration R756/22 Scoil Barra Naofa Cailini,
Beaumont, Blackrock, Cork
A Chara,

With reference to your request for a Section 5 Declaration at the above-named property,
received on 30" December 2022, I wish to advise as follows:

The Planning Authority, in considering this referral, had regard particularly to:

a) Section 3(1) of the Planning and Development Act 2000 (as amended), and

b) Articles 5(i) of the Planning and Development Regulations 2001 (as amended), in
relation to the definition of a school

The Planning Authority has concluded that —

a) the established use of site is educational and a primary school
b) the use of a school classroom as a pre-school is a change of use

c¢) having regard to the nature and scale of the pre-school which operates from 1 no
classroom in the Girls School and the nature and scale of the primary schools within

the site, it is considered that there are no material impacts arising and there is no
material change of use

d) having regard to the nature and scale of the pre-school which operates from 1 no
classroom in the Girls School and the nature and scale of the primary schools within
the site, the increase in the operating hours of the pre-school from sessional to part time

use would not result in an intensification of use resulting in material impacts and there
is still no material change of use.

e) the change of use, not being material, is not development
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The Planning Authority therefore concludes that the increase in hours of an existing pre-school
operation from sessional to part time at Scoil Barra Naofa Cailini is NOT DEVELOPMENT.

Under Section 5(3)(a) of the Planning and Development Act, 2000, you may, on payment of
the appmprlate fee, refer this declaration for review by An Bord Pleanala within 4 weeks of
the date it is issued, 01% February 2023.

Is mise le meas,

—Kate Magner o 7 T A T
Development Management Section
Community, Culture and Placemaking Directorate
-Cork City Council

We are Cork.




SECTION 5 DECLARATION — PLANNER’S REPORT

File Reference: R756.22

Description: Whether the increase in operating hours of an existing pre-school service
within a school from 3 hours a day to 5 hours a day constitute
development, and if so, does it constitute exempted development?

Applicant: Sinead Brooks
Location: Scoil Barra Naofa Cailini, Beaumont
Site inspection: 23.01.2023

1. Purpose of Report

Under Section 5 of the Planning and Development Act, 2000 (as amended), if any question arises as to what,
in any particular case, is or is not development and is or is not exempted development within the meaning of
the Act, any person may, on payment of the prescribed fee, request in writing from the relevant planning
authority a declaration on that question, and that person shall provide to the planning authority any
information necessary to enable the authority to make its decision on the matter.

The applicant has submitted this referral in order to satisfy Tusla’s requirements for registering preschools. .
2. Site Location

The site is within the grounds of Beaumont School — it comprises Beaumont Boys School and Beaumont Girls
School each contained within two separate buildings. The site is accessed off Woodvale Road.

The pre-school is operating from a classroom within the Girls School which is located on the northern part of
the site.

3. The Question before the Planning Authority

The question to the planning authority is not framed using the phrasing of section 5. The applicant states in
the request, “We are a preschool service located within Scoil Barra Naofa Cailini, Beaumont, Blackrock, Cork,
T12EK77, and which to extend our care to the children from sessional (3 hours) to part time (5 hours). Tusla
require a letter stating we are not subject to planning. The building was built in 1968.”

Itis reasonable to consider the question before the planning authority as being:

Does the increase in operating hours of an existing pre-school service within a school from 3 hours a dayto 5
hours a day constitute development, and if so, does it constitute exempted development?

4. Planning history

The building in which the pre-school operates from is a school and was constructed in 1968. It can be seen
from the historic records held by the Council that a number of applications were granted on the site between
1967 and 1973. More recently planning permission granted for the installation of a disabled access platform
lift under ref: TP 12/35315.

5. Planning legislation
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5.1 Planning and Development Act 2000 (as amended)'

Section 2(1)

In this Act, except where the context otherwise requires—
“exempted development” has the meaning specified in section 4
“use”, in relation to land, does not include the use of the land by the carrying out of works thereon.

“structure’”’ means any building, structure, excavation, or other thing constructed or made on, in or under any
land, or any part of a structure so defined, and-
(a) Where the context so admits, includes the land on, in or under which the structure is situate....

“works” includes any act or operation of construction, excavation, demolition, extension, alteration, repair or
renewal...

Section 3(1)
In this Act, “development” means, except where the context otherwise requires, the carrying out of any works
on, in, over or under land or the making of any material change in the use of any structures or other land.

. Section 4(2) 3
Section 4(2) provides that the Minister may, by regulations, provide for any class of development to be
exempted development. The principal regulations made under this provision are the Planning and
Development Regulations 2001, as amended.

Section 4(3) :
A reference in this Act to exempted development shall be construed as a reference to development which
is—
(a) any of the developments specified in subsection (1), or
(b) development which, having regard to any regulations under subsection (2), is exempted development
for the purposes of this Act.

5.2 Planning and Development Regulations 2001 (as amended)
Article 5
‘school’ has the meaning assigned to it by the Education Act 1998.

Article (10)

(1) Development which consists of a change of use within any one of the classes of use specified in Part 4 of
Schedule 2, shall be exempted development for the purposes of the Act, provided that the development, if
carried out would not —

(a) involve the carrying out of any works other than works which are exempted development,

(b) contravene a condition attached to a permission under the Act,

(c) be inconsistent with any use specified or included in such a permission, or

(d) be a development where the existing use is an unauthorised use, save where such change of use consists
of the resumption of a use which is not unauthorised and which has not been abandoned.

(2)(a) A use which is ordinarily incidental to any use specified in Part 4 of Schedule is not excluded from that
use as an incident thereto merely by reason of its being specified in the said Part of the said Schedule as a
separate use.

Schedu!_e 2
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Part 4 Exempted Development — Classes of Use

Class 8

Use —

(a) as a health centre or clinic or for the provision of any medical or health services (but not the use of the
house of a consultant or practitioner, or any building attached to the house or within the curtilage thereof,
for that purpose),

(b) as a créche,

(c) as a day nursery,

(d) as a day centre.

5.3 Education Act, 1998

Under Section 2 of Part 1 in this Act, except where the context otherwise requires, “school” means an
establishment which:

a) provides primary education to its students and which may also provide early childhood education, or

b) provides post-primary education to its students and which may also provide courses in adult, continuing or
vocational education or vocational training,

but does not include a school or institution established in accordance with the Children Acts, 1908 to 1989, or
a school or institution established or maintained by a health board in accordance with the Health Acts, 1947
to 1996, or the Child Care Act, 1991.

6. Assessment,

6.1 Development

The established use of the site is educational, with a specific main purpose for the provision of primary school
education. The school opened in 1968. The school buildings are large in scale and approximately 290 pupils
attend the girls primary school building.

The applicant has outlined that she operates a pre-school from one of the classrooms within the Girls School
building. It currently operates a sessional (3 hours) service and wishes to extend to part time (5 hours).

The first issue for consideration is whether or not the matter at hand is ‘development’, which is defined in the
Act as comprising two chief components: ‘works’ and / or ‘any material change in the use of any structures or
other land’. No works have taken place, so the referral is solely confined to the ‘use’.

The pre-school use caters for pre-school children and provides children with early learning prior to entering
the primary school environment. The definition of school in the Education Act is an establishment which
provides primary education to its students, and which may also provide early childhood education (emphasis
added). It is noted that there is no planning permission on record for the existing pre-school operation. It is
considered that a change of use has occurred in that a different cohort is being catered for within the
classroom with its own specific curriculum. It remains as an education use and the character of the existing
land use has not been substantially altered. The footprint of the buildings remains the same and the operation
of the pre-school has not resulted in extensions for an additional classroom. Having regard to the scale of the
pre-school in the context of the primary schools on the site, jt is not considered that there is an intensification
of use in this instance.

Having regard to the long-established primary school use, the definition of a school set out in the legislation,
and the scale and use of the pre-school which operates from one number classroom within the school
premises, it is considered that the extension of the hours of operation from sessional to part time is not
material and is it not development. The question as to whether a material change of use is exempted
development does not therefore arise.

Page 3of4



CONCLUSION — is not development

6.3 Environmental Assessment & Restrictions on Exemption
A number of restrictions on exemption are set out in Section 4(4) of the Act.

Having regard to the contents of Article 103 and Schedule 7 of the Planning and Development Regulations
2001, as amended it is considered that the proposed development by reason of its nature, scale and location
would not be likely to have significant effects on the environment. Accordingly, it is considered that
environmental impact assessment is not required.

The applicant has not submitted an appropriate assessment screening report. The relevant European sites are
the Cork Harbour SPA (site code 004030) and the Great Island Channel cSAC (site code 001058). Having regard
to the location of the proposed development site relative to these European sites and related watercourses
and to the nature and scale of the proposed development it is considered that the proposed development
would not affect the integrity of these European sites. Accordingly, it is considered that appropriate
assessment is not required. ;

7. Conclusion & Recommendation
The Planning Authority, in considering this referral, had regard particularly to —
(a) section 3(1) of the Planning and Development Act, 2000, as amended
(b) article 5(i) of the Planning and Development Regulations, 2001, as amended, in relation to the definition
of a school

The Planning Authority has concluded that —

(a) the established use of site is educational and a primary school

(b) the use of a school classroom as a pre-school is a change of use

(c) having regard to the nature and scale of the pre-school which operates from 1 no classroom in the Girls
School and the nature and scale of the primary schools within the site, it is considered that there are no
material impacts arising and there is no material change of use

(d) having regard to the nature and scale of the pre-school which operates from 1 no classroom in the Girls
School and the nature and scale of the primary schools within the site, the increase in the operating hours of
the pre-school from sessional to part time use would not resultin an intensification of use resulting in material
impacts and there is still no material change of use.

(e) the change of use, not being material, is not development

The Planning Authority therefore concludes that the increase in hours of an existing pre-school operation from
sessional to part time at Scoil Barra Naofa Cailini is not development.

Gl

G Tyrrell
01.02.2023
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